Senest redigeret: December 2024
Formålet med disse sikkerhedsbestemmelser er at fremme sikker kano- og kajakroning i Aarhus Kano- og Kajakklub (AKKK).
Sikkerhedsbestemmelserne gælder for al roning i klubregi og/eller hvor klubbens både anvendes.
Bestemmelserne gælder ikke ved stævner med sikkerhedsforeskrifter i overensstemmelse med DKF's sikkerhedsbestemmelser.
Bestemmelserne gælder i overensstemmelse med DKF's sikkerhedsbestemmelser både for klubbens medlemmer og deres gæster.
Bestyrelsen har ansvaret for at vedligeholde disse sikkerhedsbestemmelser.
En frigiven roer har selv ansvaret for sikkerheden ved roningen, herunder at vedkommendes færdigheder og udstyr er sikkerhedsmæssigt forsvarlige og svarer til de forhold, under hvilke roningen foregår.
Det er roerens eget ansvar at bære beklædning, der er tilpasset vejr og vindforhold. Risiko for hypotermi ved kæntring samt overophedning eller hedeslag skal altid overvejes.
Man må kun ro under forhold hvor man i tilfælde af kæntring kan bjærge sig i sikkerhed. Enten via en redning eller ved at svømme til kysten. Ved tordenvejr skal man hurtigst muligt søge mod land.
Klubben anbefaler, at alle medlemmer holder deres svømmefærdigheder (§4.2) ved lige, samt øver makker- og selvredninger hvert år. Husk at træne i de forhold du ror i. Ror du om vinteren, så træn i koldt vand.
Ved klubbens roning i grupper uden for det lokale rovand skal der være udpeget en turleder. Turlederen har det overordnede ansvar for sikkerheden og vedkommendes anvisninger skal følges. Den enkelte roer har dog ansvaret for at sige fra, hvis roningen tegner til at overstige egne færdigheder.
Klubbens lokale rovand defineres som kyststrækningen mellem Fiskeri-, Træskibs- og Lystbådehavnen i Aarhus (FTL Havnen) og Egå Havn, indtil 300 m fra kysten. Derudover Egåen op til Egå Engsø (broen under Lystrupvej). Strækningen fra FTL Havnen til kanalen v/Lighthouse er også en del af vores lokale rovand (vær opmærksom på svømmebanen).
Endvidere strækningen fra FTL Havnen via Navitas og DOKK1 (her skal overbæring bruges) til Mølleparken, samt Brabrand Sø og Aarhus Å til Mølleparken.
Det er altså uden for vores lokale rovand at sejle under broen ved Mølleparken (Vester Allé). Klubbens andre farvande er alt rovand i en afstand af indtil 300 m fra bredden eller kysten. Vand ud over denne afstand er åbent vand.
Se også kort nederst på siden.
Inden roning skal roeren:
Under roning skal roeren:
Efter roning skal roeren:
Ved roning i andre rovande end det lokale rovand skal roeren desuden medbringe det nødvendige sikkerhedsmæssige udstyr. Som minimum medbringes:
Derudover anbefales det at medbringe:
Derudover skal det overvejes om der også bør medbringes nødblus, slæbetov og førstehjælpskit, samt at have aftalt hjemkomst- og/eller kontakttider med en pårørende.
Roeren skal altid have en plan for at komme i land efter kæntring, hvis landgang er umulig på grund af fx havnemole, skrænter eller klipper.
Roning på åbent vand må kun foregå i en egnet båd (vandtæt skot og et lænsesystem eller pumpe/øse). Roning på åbent vand kræver desuden forberedelser i forhold til vejr- og vandforhold samt overvejelser omkring egenfærdighedsniveau.
Ved ro-instruktion arrangeret af klubben kan instruktøren fravige sikkerhedsbestemmelserne når det er nødvendigt for at gennemføre uddannelsen. Det forudsætter dog at instruktøren er uddannet som DKF Instruktør 2 eller højere.
Vinterroning er roning i vinterhalvåret fra 1. oktober til og med 30. april.
Ved vinterroning:
Roning før solopgang eller efter solnedgang er mørkeroning. Ved mørkeroning skal roeren have en lygte tilgængelig og tændt. Den skal kunne lyse hele vejen rundt med et hvidt lys, som kan ses 300 m væk.
Ved mørkeroning skal roeren altid bære CE-mærket svømmevest.
Roere, der ikke er medlem af klubben, ror som gæster. Det skal ske under opsyn af en frigiven erfaren roer (+300 km) fra klubben, som er vært. Gæster må kun ro i lokalt rovand og kun i sommerhalvåret. Se ordensreglementet for yderligere bestemmelser omkring gæsteroning.
Bestyrelsen kan opstille særlige sikkerhedsbestemmelser for medlemmer, som lider af sygdomme der medfører, at de kan miste bevidstheden eller få lammelser. Medlemmet bør derfor i samråd med egen læge afklare og orientere bestyrelsen, om det er forsvarligt at færdes i kano eller kajak alene.
Børn og unge under 16 år:
Medlemmer, der ikke er frigivet, skal ledsages af enten en instruktør eller et myndigt frigivet medlem, som har roet minimum 300 km. Et frigivet medlem, der opfylder denne bestemmelse og som ikke er instruktør, må medtage et enkelt, ikke frigivet, medlem uden bestyrelsens tilladelse.
For at blive frigivet i tur-/kap- og havkajak, og derved opnå ret til at ro uden ledsagelse skal man opfylde følgende betingelser:
Man er herefter frigivet til den bådtype, man har bestået IPP2-prøven i.
For kano, kapkano og surfski gælder, at hvis man er frigivet i enten tur-/kap- eller havkajak, må man benytte disse bådtyper uden at have bestået IPP2 i dem. Ved soloroning skal man holde sig kystnært (maks. 300 m fra land), så man kan svømme i land ved kæntring.
Bestyrelsen kan inddrage rettigheden til at ro uden ledsagelse efter individuel vurdering.
Er man instruktør må man være ledsager for maksimalt 4 (DKF Instruktør 1) eller 8 (DKF Instruktør 2) ikke frigivne roere.
Har man roet 300+ km i en bådtype må man ro alene i andet rovand og på åbent hav. Ligeledes må man være ledsager for ét ikke frigivet medlem i samme bådtype.
Arrangementer der omfatter ikke-medlemmer og arrangeres af eller i klubben hører under erhvervsmæssig passagersejlads.
Til et sådant arrangement skal der, som minimum, være én DKF instruktør 2 (ratioen er maksimalt 8:1), med gyldigt 8-timers førstehjælpskursus.
Der skal desuden udarbejdes en sikkerhedsinstruks, denne skal sættes op på klubbens opslagstavle. Læs mere om sikkerhedsinstrukser hos Søfartsstyrelsen.
Her er et kort over vores lokale rovand. Klik på ikonet øverst til venstre for at få en detaljevisning.