Uddannelse

I Aarhus Kano- & Kajakklub skal det både være tilgængeligt og sikkert at begynde at ro i kano/kajak. Vi holder begynderkurser i to forskellige discipliner; havkajak og turkajak.

Du skal vælge en af disse bådtyper i forbindelse med at du vælger et begynderkursus. Du kan senere blive friroet i flere bådtyper ved at tage et såkaldt migrationskursus.

Du må først ro på egen hånd når du er har bestået klubbens frigivelsesprøve og dermed er friroet. Som roer i klubben skal du kunne svømme og det forventes at du løbende holder dine svømme- og kajakfærdigheder ved lige igennem træning hvert år. Har du ikke styr på dine færdigheder er det ikke kun dig selv men også dine ro-kammerater du udsætter for fare. Har man styr på sikkerheden er kano-/kajakroning en meget sikker sport med ganske få skader sammenlignet med andre sportsgrene.

Intromøde

Det første du skal efter du har meldt dig ind i klubben er at tilmelde dig et intromøde. Det første du skal efter du har meldt dig ind i klubben er at tilmelde dig et intromøde. Der afholdes løbende intromøder igennem sommerhalvåret. Uanset hvilken kajakbaggrund du har, skal du deltage i et intromøde, hvor du bliver introduceret til klubben og dens faciliteter og muligheder. Du har også mulighed for at få svar på hvad du måtte have af spørgsmål. Det er også her du får udleveret din nøglebrik. Intromødet forgår udelukkende på land. Tilmelding foregår i klubbens kalender.

Uddannelsessystem

Klubben følger IPP-systemet, som Dansk Kano og Kajak Forbund (DKF) står for. IPP er den danske version af EPP-standarden (Euro Paddle Pass) som er international. Klubben anvender også DKFs instruktør-niveauer.
Er du roer med erfaring fra IPP/EPP eller fra andre systemer som BCU, Norsk Paddleforbund, DGI eller andre, og gerne vil ro hos os kan det sagtens lade sig gøre. Skriv en mail til uddannelse@aarhuskanokajak.dk om din uddannelse og roerfaring, hvis du er i tvivl. Som udgangspunkt skal alle nye i klubben uanset erfaringsniveau til frigivelsesprøve i klubben. 

Begynderkursus

For at vores uerfarne nye medlemmer kan få en god og tryg start i kajak afholder vi hvert år begynderkurser i tidsrummet maj til september. Kurserne vil løbende blive opslået i klubbens kalender. Du bør indstille dig på at der kan forekomme ventetid på at komme på et begynderkursus, særligt i maj-juni er der tryk på da vi optager rigtig mange nye medlemmer i denne periode. Tilmelding til begynderkursus foregår i klubbens kalender.

Klubbens begynder-uddannelse er, som alt andet i klubben, baseret på frivillige kræfter. Begynderuddannelsen i klubben overholder den internationale EPP2-standard.

Begynderuddannlsens forløb

Klubbens begynderkursus består af 4 undervisningsmoduler. Du tilmelder dig til 4 sammenhængende moduler hvor du som udgangspunkt følges med de samme instruktører og medkursister. De 4 moduler er typisk fordelt over 4 hverdagsaftener eller to weekender. Allerede når du har deltaget i det første modul kan du sideløbende med din uddannelse begynde at ro kajak, det skal bare foregå sammen med erfarne kajakroere – enten på dedikerede begynderroningsture med turleder, på privatkoordinerede ture på klubbens forum eller på klubbens ugentlige klubaften.

Når du har roet 75 km i selskab med erfarne roere og har trænet redninger med videre løbende, har du mulighed for at tilmelde dig en frigivelsesprøve, som typisk afvikles på en aften. Til frigivelsesprøven skal du forevise de færdigheder der blev gennemgået på begynderkurset. På prøven er der særligt fokus på at du kan udføre de forskellige typer af redninger på en sikker måde og generelt fremstår sikker i båden.

Migrationskursus (frigivelse i flere bådtyper)

Klubbens begynderkurser er rettet mod enten havkajak eller tur-/kapkajak. Man da klubben råder over mange forskellige bådtyper vi opfordrer alle med interessen til at blive friroet i flere bådtyper, da det giver dig mulighed for at bruge alle klubbens forskellige tilbud og at bruge kajakkerne til netop det de er bedst til. Efter du er blevet friroet i en bådtype og har opbygget noget erfaring kan du tilmelde dig et migrationskursus (hvis du går fra tur-/kapkajak til havkajak bør du inden migrationskurset være tryg ved at have hovedet under vand).

Efter at have gennemført et migrationskursus skal du ro 75 km i den nye bådtype i selskab med erfarne roere før du kan tilmelde dig en frigivelsesprøve i den nye bådtype. Migrationskurset er et komprimeret kursus, så du skal være indstillet på selvtræning imellem migrationskursus og frigivelsesprøve. Klubben afholder også migrationskursus til turkano.

Nyt medlem med kajakerfaring?

Har du allerede deltaget i et begynderkursus i kajak (fx. EPP2-bevis, BCU 2 Star eller DGI-havkajakroer I) og mener du stadig at du har styr på alle teknikker og redninger, er det ikke sikkert du behøver at deltage på vores begynderkursus.

Alle nye medlemmer skal dog som minimum godkendes af en af vores instruktører for at blive friroet.

Godkendelse kan foregå ved at deltage på en af klubbens frigivelsesprøver eller efter individuel aftale med en af klubbens instruktør 2er. Har du ikke allerede en logbog der viser at du har roet over 75 km i kajak skal du dog første ro 75 km i klubben før du kan tilmeldes en frigivelsesprøve. Selvom du er erfaren roer skal du stadig deltage på i et intromøde. Er du erfaren kajakroer men uden et nyere anerkendt kursus eller er du i tvivl om noget så skriv til uddannelsesudvalget.

Videreuddannelse

I klubben er der rigtig gode muligheder for at videreudvikle dig som kano- eller kajakroer.

I klubben afholdes løbende workshops rettet mod specifikke færdigheder. Derudover er Aarhus Kano- & Kajakklub som en af landets eneste klubber (og den eneste i Jylland) godkendt til at afholde videregående kurser og prøver på EPP3- og DKF Instruktør 2-niveau. Klubben har siden denne godkendelse blev givet hvert år afholdt kurser og prøver på både EPP3- og DKF Instruktør 2-niveau.

Instruktøruddannelse

Klubben bygger på frivillige instruktører, derfor har vi hele tiden brug for nye instruktøraspiranter der har lyst til at undervise i klubben. Klubben afholder både vores egne uddannelsesforløb for kommende instruktører og sender løbende kvalificerede aspiranter på eksterne kurser.

Vi stræber efter at at have nogle af landets dygtigste og gladeste instruktører og prioriterer derfor bla. deres løbende videreuddannelse. Er du friroet, interesseret i at blive instruktør og villig til at lægge frivillige timer i undervise i klubben eller at tage nye med på vandet som turleder så kontakt uddannelsesudvalget.

Efter at have deltaget på internt instruktørkursus og førstehjælpskursus vil du kunne være hjælpeinstruktør sammen med en af vores erfarne instruktører. Som hjælpeinstruktør kan du oparbejde den erfaring der kombineret med EPP3-egenfærdigheder er krævet for at blive uddannet DKF instruktør 2 og dermed være "fuldgyldig"-instruktør med lov til at arrangere bla. begynderkurser og mere krævende ture.