Bådpark

Havkajak

En havkajak er beregnet til brug på havet, og derfor er den udstyret med mindst to vandtætte skot-rum, dæksliner og liner til at stuve grej på dækket. Havkajak har en del spring (bananform), der giver en god form i bølger, og en ret flad bund, der gør dem betydeligt mere stabile end kap- og turkajakker. Det er sikkert en af årsagerne til havkajakkens store popularitet. Havkajak findes med enten ror, finne eller begge dele.

Materialer: Plast eller glasfiber, men kan også være i kulfiber/kevlar.
Vægt: 23-27 kg.

Turkajak

Turkajak dækker over en bred vifte af kajakker: Fra smalle, hurtige typer til mere brede og begyndervenlige kajakker. En turkajak har som regel ét pakrum bag i båden, så kajakken er synkefri og man kan have lidt tøj og forplejning med på turen. Alt efter model bruges en turkajak til korte, hurtige motionsture eller til dagture i roligere tempo. En turkajak har en slank stævn, men bredere agterskib end kapkajakker, samt en lidt fladere bund omkring midten, hvilket giver stabilitet.

Materialer: Glasfiber, men også kulfiber/ kevlar.
Vægt: 12-16 kg.

Kapkajak

Kapkajak er, som navnet antyder, en kajak udviklet til konkurrencer. Indenfor nogle specifikke mål forsøger man at lave den hurtigst mulige kajak kombineret med en stabilitet i forhold til roerens evner og de forhold, den skal bruges under. Kapkajakker er meget lette, lange og slanke, med lang vandlinje og en smal rund bund. De meste ekstreme har så lille stabilitet, at man kun kan holde balancen ved at ro eller med vedvarende støttetag.

Materialer: Kulfiber/kevlar/glasfiber.
Vægt: 8-12 kg.

Surf Ski

Surf Ski kajak er et nyt skud på stammen fra den modsatte side af kloden. En Surf Ski kajak ser ud, som om man har taget skroget fra en hurtig katamaran. Den er meget lang, slank og hurtig og har ret lille stabilitet. Den er lukket som en Sit on Top kajak, og man sidder i en fordybning, så den ikke kan bordfyldes og synke. Surf Ski kajakken må betegnes som en hybrid, der kombinerer fart, sødygtighed og evnen til at surfe på bølger uden at de behøver være særligt høje. Derfor kan surf ski kajakken også bruges i indre danske farvande.

Materialer: Plast, glasfiber og kulfiber/kevlar.
Vægt: 15-25 kg.

Kano

En kano er et let og smalt vandfartøj, normalt med en åben top og spidsformet i begge ender. Den er beregnet til at blive fremdrevet af en eller flere personer, der sidder eller knæler og bruger årer eller padler til at skubbe eller trække den gennem vandet. Kanoer kan have forskellige materialer og designs afhængigt af deres formål.

 

 

Kilder:

Vorespuls.dk